אַךְ מִלָּה לְבַדָּהּ לְחַיִּים - לקראת המגמה לספרות יהודית-רוסית

22/01/2020 - 09:00

אַךְ מִלָּה לְבַדָּהּ לְחַיִּים - לקראת המגמה לספרות יהודית-רוסית

אוניברסיטת בר-אילן

תואר שני בספרות עם ישראל או בספרות משווה במגמת ספרות יהודית-רוסית (עם תזה ובלי תזה)

הספרות היהודית-הרוסית צומחת מהשורשים היהודיים והאוניברסליים ומוצאת את מקומה הבולט בספרות הרוסית ובספרות העולם, ובעשורים האחרונים משיגה ממדים גלובליים. הכתיבה בשפה הרוסית מהווה נדבך חשוב בעשייתם התרבותית של היהודים ברחבי העולם למן תקופת ההשכלה היהודית ועד היום. היא מעוגנת בתהליכים היסטוריים דרמטיים של המאות ה19-21, משיקה לאמנויות אחרות, כגון ציור, מוזיקה וקולנוע, ומהווה חלק בלתי נפרד, לעתים רב משקל, מהמבנה החברתי של קהילות יהודיות-רוסיות בישראל, ברוסיה, באוקראינה, בארה"ב ובארצות אחרות.

מטרת המגמה היא לסייע לתלמידי תואר שני בספרות (במחלקות לספרות עם ישראל וספרות משווה) להעמיק את השכלתם בתחום הספרות היהודית-הרוסית והספרות הרוסית בישראל, ובמסלול עם תזה – גם לאפשר כתיבת עבודת מ.א. בנושא. במרכז התוכנית יעמדו קורסים בספרות, ולסטודנטים יוצעו לבחירה קורסים באמנות, תרבות, היסטוריה וסוציולוגיה, מתוכם יוכלו לבחור בהתאם לנטייתם. מטרה נוספת היא לתת מענה לצרכים התרבותיים, החברתיים והרוחניים ולסקרנות המדעית של יוצאי ברית המועצות לשעבר בישראל, השייכים לדורות השונים והמחפשים את דרכם אל שורשיהם בתרבויות היהודית, הישראלית והרוסית. יתר על כן, התוכנית עשויה להרחיב ולהעמיק את המגע בין האקדמיה לבין קהילה זאת, ויש בה כדי לתרום ליצירת גשרים חברתיים ותרבותיים בין קהילות שונות בישראל.

המגמה לספרות יהודית-רוסית מיועדת לכל מי שמתעניין בספרות ובתרבות – היהודית, הישראלית, הרוסית והעולמית, באמנות המודרנית, בהיסטוריה של קהילות ישראל ברוסיה ובמזרח אירופה, ביחסי ישראל-רוסיה, בחיי קהילת יוצאי ברית המועצות לשעבר – בישראל, בארה"ב ובכל רחבי העולם. המגמה מתאימה לכלל הציבור, לא רק ליוצאי ברית המועצות לשעבר. הקורסים בתוכנית ניתנים בעברית ופתוחים לתלמידי כל התארים.

במסגרת המגמה ניתן לכתוב עבודת מ.א. בהנחיית המומחים וללמוד מבחר קורסים בנושאים כגון ספרות יהודית-רוסית וישראלית-רוסית, השפעות הספרות הרוסית על ספרות העולם והספרות העברית, האמנות של יהודי רוסיה וברית המועצות לשעבר, היסטוריה של יהודי ברית המועצות ויחסי רוסיה-ישראל, סוציולוגיה של מהגרים יהודים מברית המועצות לשעבר.

בכל שאלה נא לפנות לראש המגמה פרופ' רומן כצמן: roman.katsman@biu.ac.il

קישור להזמנה בפורמט pdf בעברית:

/files/hebrew-literature/shared/kns_yhvdyt-rvsyt_bbryt_svpy_0.pdf

קישור להזמנה בפורמט pdf ברוסית:

/files/hebrew-literature/shared/kns_yhvdyt-rvsyt_brvsyt_svpy_0.pdf

אוניברסיטת בר-אילן

המחלקה לספרות עם ישראל, הפקולטה למדעי היהדות

המחלקה לספרות משווה, הפקולטה למדעי הרוח

אַךְ מִלָּה לְבַדָּהּ לְחַיִּים

לקראת המגמה לספרות יהודית-רוסית

יום ד', כ"ה בטבת תש"פ, 22 לינואר 2020

בניין 410, חדר 312, קומה 3

9.00-9.30

התכנסות וכיבוד קל

9.30-10.00

ברכות

פרופ' ירון הראל (דקן הפקולטה למדעי היהדות),

פרופ' אליעזר שלוסברג (דקן הפקולטה למדעי הרוח),

ד"ר רויטל רפאל-ויונטה (ראשת המחלקה לספרות עם ישראל),

ד"ר מיכל בן-חורין (ראשת המחלקה לספרות משווה),

פרופ' רומן כצמן (ראש המגמה לספרות יהודית-רוסית)

רב-שיח על ספרות, אמנות, תרבות והיסטוריה

קהילה, תרבות וספרות

10.00-10.45

מקורות היצירתיות של קהילות יהודיות-רוסיות – ילידיות ומהגרות

אסיה אנגלה, פרופ' מיה בלקירסקי-כץ, פרופ' רומן כצמן, דריה סטריקשקינה, פרופ' לריסה רמניק

10.45-11.30

האם קיימת קהילה ספרותית ישראלית-רוסית?

נלי גוטינה, פרופ' לאוניד קציס, פרופ' לריסה פיאלקובה, אנה פיין, אלנה פרומישלנסקי

ישראל, רוסיה, אירופה

11.30-12.15

יהדות רוסיה כאן ושם: זהות לאומית ויצירה תרבותית

איגור ביאלסקי, פרופ' אפרים זיכר, לאוניד לוינזון, ד"ר ולדימיר פפרני, יעקב שכטר

12.15-13.00

יהודים ורוסיה, ישראל וברית המועצות – היסטוריה וספרות

ויקטוריה אהרונוביץ'-רויטמן, ד"ר אורי בר-נוי, ויקטוריה רייכר, ד"ר הלנה רימון, דוד שכטר

13.00-14.00

הפסקת צהריים

ספרות ואמנות

14.00-14.45

עולמות של דימוים: רוסי, יהודי, ישראלי. מרגינלי, מינורי, אוונגרדי?

מיכאל גרובמן ואירינה ורובל-גולובקינה, יעל טומשוב-הולנדר, ד"ר יבגני סושקין, ריטה קוגן, פרופ' איליה רודוב

14.45-15.30

בין תחילת המאה ה20 לתחילת המאה ה21: המשכיות?

מרים גמבורד, פרופ' ילנה טולסטוי, אירינה מאולר, ד"ר חוה-ברכה קורזקובה, נדיה עדינה רוז, ד"ר מרים ריינר

רוסית ועברית

15.30-16.15

עברית ורוסית כשפות של מקור ותרגום בישראל