קול קורא מעודכן לכנס: 'האוונגרד בתרבות יידיש: מאה שנים לכאַליאַסטרע'

קול קורא לכנס:

האוונגרד בתרבות יידיש:  מאה שנים לכאַליאַסטרע

מלחמת העולם הראשונה וספיחיה זעזעו לא רק את חיי החומר של יהודי מזרח אירופה, על גבולותיה המשתנים, אלא גם הותירו חותם עמוק על חיי הרוח ובכללם על תרבות יידיש. מחפירותיה של אותה מלחמה עלה האוונגרד של ספרות יידיש; סופרים צעירים, שעשו את צעדיהם הראשונים בספרות יידיש בסמוך לפרוץ המלחמה מצאו עצמם בשדות הקרב; אחרים נמלטו מפני החורבן שזרעה המלחמה בדרכה. כמו בני דורם הלא-יהודים, נתנו גם הם ביטוי ביצירתם לאיום הקיומי ולתקווה שעוררו מהפכת אוקטובר וקריסתו של הסדר הפוליטי במזרח אירופה ובמרכזה. לא פחות מחוויית המלחמה, טבועה יצירתם בחותמה של אלימות הפוגרומים שהיכו ביהודי מזרח אירופה, והגיעו לשיאם בעת מלחמת האזרחים באוקראינה.

האוונגרד הופיע בספרות יידיש לאחר ששלושת הקלסיקונים שלה נפטרו בזה אחר זה בשנים 1915 – 1917. באותה העת עמדה ספרות יידיש הצעירה על פרשת דרכים אידאולוגית ופואטית. הריבוי הרוחש של הזרמים הפואטיים וההשקפות האידאולוגיות מצאו ביטוי בעשייה משותפת שהתפרסה על כל תחומי התרבות והתאפיינה ביחסי גומלין פוריים בין הספרות, האמנות הפלסטית, התיאטרון והביקורת. כך נוסדה בקייב בשנת 1917 "קולטור ליגע" כארגון-גג לפעילות ענפה בתחומי התרבות והחינוך. הפעולה האוונגרדיסטית הקדחתנית ניכרה בהתקבצויות ספורדיות של סופרים ואמנים בערים שונות (קייב, מוסקבה, לודז', ורשה ואף ברלין שנעשתה לזמן מה אכסניה ליוצרים ביידיש) ואלה הניבו שורה של כתבי עת ובהם אייגנס, שטראָם, רימון-מילגרוים, יונג אידיש, רינגען, כאַליאַסטרע, די וואָג ואַלבאַטראָס. הסער והפרץ של האוונגרד ביידיש טלטל את הסביבה הספרותית הממוסדת. הוא התקבל לא אחת באי-הבנה בקרב קהל הקוראים ועורר את זעמם של מבקרים ותיקים כהלל צייטלין. עד מהרה התבסס מעמדו של האוונגרד והיצירות שכתבו דובריו המובהקים, פרץ מארקיש ואורי צבי גרינברג, נמנות עם הפסגות הנישאות של ספרות יידיש. כשלושה עשורים לאחר עליית האוונגרד נרצחו כמה מהבולטים שביוצריו במסע הדמים למיגורה של ספרות יידיש בברית המועצות.

במלאת מאה שנים לכתב העת כאַליאַסטרע המרכז ללימודי יידיש ע"ש רנה קוסטה באוניברסיטת בר אילן והמרכז לתרבות יידיש  באוניברסיטת בן גוריון יקיימו כנס, בימים ט"ו-ט"ז בסיון תשפ"ב (14 – 15 ביוני 2022), שיוקדש להיבטיו השונים של האוונגרד של ספרות יידיש ובהם:

·      הפואטיקות של האוונגרד ביידיש.

·      האוונגרד ביידיש ויחסו לקבוצות אוונגרד אחרות.

·      היחס בין מסורת ומהפכה.

·      שיתוף הפעולה בין סופרים לאמנים יהודים בספרים ובכתבי העת.

.       שיתוף פעולה בין סופרים ואמנים יהודים ולא-יהודים.

·      האוונגרד בתיאטרון ובקולנוע ביידיש.

·      סוגיות אידאולוגיות ופוליטיות בתולדות האוונגרד בברית המועצות ופולין.

·      תולדותיה של הקולטור ליגע.

·      התקבלותם של היוצרים במרכזי התרבות היהודיים בארצות הברית ובפלשתינה.

.      הביקורת ויחסה לאוונגרד.

חוקרות וחוקרים העוסקים בתחומים אלה והקרובים להם מוזמנים לשלוח את הצעותיהם (עד 200 מילים) ואת פרטיהם (שם, שיוך אקדמי, אופן התקשרות) עד לתאריך 14.9.2021 לדוא"ל :
Yiddish_avant_garde@yahoo.com

נשמח לארח את משתתפי הכנס במלון כפר המכביה.

מארגני הכנס: פרופ' נתן כהן, המרכז ליידיש, אוניברסיטת בר אילן

ד"ר רועי גרינוולד, החוג לספרות עברית והמרכז לתרבות יידיש, אוניברסיטת בן גוריון בנגב