מלגות הצטיינות ע"ש פרופ' שרה הלפרין ז"ל
מלגות הצטיינות ע"ש פרופ' שרה הלפרין ז"ל במלאת שנה לפטירתה
הוענקו לשתי סטודנטיות מצטיינות
מחלקה לספרות עם ישראל באוניברסיטת בר-אילן קיימה מפגש עיון לזכרה של פרופ' שרה הלפרין ז"ל, חברת סגל המחלקה לספרות עם ישראל, במלאת שנה לפטירתה. במפגש הוענקו מלגות הצטיינות ע"ש פרופ' שרה הלפרין ז"ל לסטודנטיות אור משיח וחגית רייכרט.
גב' אור משיח - סיימה את התואר הראשון באונ' בר אילן בביופיזיקה ובמדעי היהדות, ואת התואר השני היא מסיימת בהצטיינות יתרה במחלקה לספרות עם ישראל. התיזה שכתבה בהנחיית ד"ר אבי שמידמן, עסקה ב'חי, צומח ודומם: מדרשי האגדה העוסקים בבריאת הצמחים, המאורות ובעלי החיים בראי הפייטנות הקדומה'.
גב' חגית רייכרט - עסקה בשליחות ציונית במוסקבה, למדה לתואר ראשון בספרות עם ישראל ובלשון עברית באוניברסיטת בר אילן, וסיימה אותם בהצטיינות. לאחר מכן הייתה מורה במסגרת תכנית "חותם" (המסבה סטודנטים מצטיינים להוראה בפריפריה). כיום היא סטודנטית לתואר שני בספרות, רכזת פרוייקט פר"ח בעיר מודיעין ועורכת לשון. נושא עבודת התיזה שלה, הנכתבת בהדרכתה של ד"ר ורד טוהר: 'סיפור גירוש הגר בראייה דיאכרונית: היבטים בעיצוב דמותה של הגר בגרסאות סיפור יהודיות, כבסיס פרשני'.
מימין: הגב' חוה צור הלפרין, פרופ' תמר וולף מונזון, ראש המחלקה לספרות עמ"י, חגית רייכרט ואור משיח. יושבים מימין: פרופ' מירון איזקסון, הסופר אהרון אפלפלד ורעייתו הגב' יהודית אפלפלד
פרופ' תמר וולף מונזון, ראש המחלקה לספרות עם ישראל בירכה את הזוכות במלגות ע"ש פרופ' הלפרין: "פרופ' הלפרין ראתה בעולמה של הספרות דרך חיים - אפשרות להעמיק את עולמו של האדם, את יחסו לזולת ואת דרך התבוננותו בנפשו פנימה. בשנים הרבות שבהן עסקה בהוראת הספרות, בבתי ספר שונים, כמו אווילינה דה-רוטשילד וגימנסיה 'רחביה', בסמינר אפרתה וכמובן, באוניברסיטת בר אילן, באו לידי ביטוי יחסה האנושי והקשוב לכל תלמיד; הסקרנות האינטלקטואלית שלה וההעמקה והרצינות שאפיינו את מחקריה, שאחדים מהם זכו בפרסים כמו פרס קלויזנר ופרס ברנשטיין לביקורת". אמרה פרופ' וולף מונזון "נדמה לי, כי אין דרך יפה וראויה יותר להנציח את פועלה של פרופ' הלפרין ואת עבודת חייה המדעית, ממפגש עיון המיוחד לנושאים שהיו יקרים לליבה, ומהענקת מלגות הצטיינות על שמה לתלמידות מחקר מצטיינות וראויות. עידודן של אור משיח וחגית רייכרט להמשיך את עבודתן המדעית הברוכה, הוא ביטוי של המשכיות ורציפות לדרכה ולמורשתה של פרופ' שרה הלפרין".
חוה צור הלפרין, בתה של פרופ' שרה הלפרין ז"ל אמרה "כשיום השנה לפטירתה של אמא החל להתקרב, שאלתי את עצמי, כיצד היא הייתה רוצה שנציין אותו? באיזה אירוע הייתה היא רוצה להיות נוכחת?
"ואז נזכרתי במסורת שאמא ייסדה בשנות עבודתה במחלקה לספרות עם ישראל: ארגון יום עיון שנתי שבמרכזו מפגש עם סופר. למפגשים השנתיים הללו אמא הזמינה סופרים שאת יצירותיהם היא לימדה, כמו את הסופר אהרון אפלפלד שכתב עשרות ספרים ואמא לימדה וכתבה מאמרים על רבים מספריו והוא הוזמן להשתתף במספר מפגשים שנתיים כאלה". הגב' צור הלפרין הוסיפה "והמפגש הזה בעצם משלב את שלושת אהבותיה המקצועיות:
1. אהבת ההוראה
2. אהבת הספרות
3. אהבת המחקר המקורי
עיקר קסמה של הספרות, בעיני אמא, היה היכולת להכניס חיים שלמים, על החוויות והרגשות, ההתלבטויות והמאבקים, החולשות האנושיות ותעצומות הנפש של הדמויות הפיקטיביות, היוצרים עולם פיקטיבי עשיר שמשקף בתמציתיות אמנותית את המציאות ההיסטורית, העכשווית או העתידית לפי בחירת הסופר".
בסיום דבריה פנתה הגב' חוה צור הלפרין לסטודנטיות מקבלות המלגות ואיחלה להן הצלחה בהמשך הדרך, תוך חתירה למצוינות אקדמית מקורית המשלבת את ההנאה האמיתית מספרות.
פרופ' הלל ברזל מי ששימש בשנים רבות ראש המחלקה לספרות עם ישראל וספרות משווה באוניברסיטת בר-אילן בירך "פרופ' שרה הלפרין הקדישה את מיטב שנותיה לעבודתה באונ' בר-אילן, תחילה במחלקה לספרות משווה ואח"כ במחלקה לספרות עם ישראל. שנים לפני כן היא עבדה כמורה בבית הספר הריאלי בחיפה בהנהלתו של ד"ר בירם. לכאורה היה איזה ניגוד במסלול שבו היא הלכה בכל שלושת תקופות ההוראה שלה: במסגרת ההוראה שלה כמורה היא הייתה מאוד צנועה ונהגה בשיוויון דמוקרטי מוחלט כלפי התלמידים ותמיד בנועם הליכות ולמעשה היא קיימה את הסיסמה 'והצנע לכת'. אבל במעורבותה בפרהסיה הציבורית המחקרית ובחחתירה למצוינות אקדמית אפשר לומר שהיא הלכה בדרך של ו'הגבה לכת ' . בתקופת עבודתה העיקרית בבר- אילן, במחלקה לספרות משווה, היא תרגמה את הספר פואטיקה של אריסטו וכתבה גם ספר שמפרש את הפואטיקה של אריסטו. בתקופת עבודתה במחלקה לספרות עם ישראל היא כתבה ספר חשוב שנקרא 'ז'אנר הרשומון 'שהוא ספר מקיף ביותר על הספרות הישראלית". "שתי התכונות שלה, 'הצנע לכת' בהוראה וביחס לסטודנטים ו'הגבה לכת' בתחום החתירה למצוינות במחקר, מבטאות מורשת חשובה ביותר שראוי לחקות אותה ולהנחיל אותה לכל אלה שמוקירים את זכרה ואת הדרך שבה ראוי להמשיך בהוראה ובמחקר".
בתום המפגש נערכה שיחה ספרותית שהוקדשה להנצחת זכרה של פרופ' שרה הלפרין ז"ל בה המשורר פרופ' מירון איזקסון מהמחלקה לספרות עם ישראל בבר-אילן ראיין את הסופר אהרון אפלפלד על ספרו 'אבי ואמי'.
- תאריך עדכון אחרון: 18/05/2014