המחלקה לספרות עם-ישראל: ספרות עברית, יידיש, לאדינו
המחלקה לספרות עם ישראל ע"ש נחום ויוסף ברמן
במחלקה לספרות עם ישראל באוניברסיטת בר-אילן לומדים וחוקרים את הספרות היהודית והישראלית, ובונים גרעין חדש, מעורב ומשכיל של יוצרים, חוקרים ומבקרים. הלימודים במחלקה מעניקים כלים להבנת קורפוס היצירה העברית לדורותיה, מתוך דגש על הדיאלוג הבין-טקסטואלי שמתקיים ביניהם.
הסטודנטים והסטודנטיות במחלקה, צעירים דינמיים ויצירתיים שאהבת הספרות בוערת בלבם, זוכים לקנות דעת ולפתח את יכולות הכתיבה והמחקר שלהם, באווירה משפחתית ונעימה שמיחדת את המחלקה. חברי הסגל הם חוקרים בעלי מוניטין, ורבים מהם עוסקים גם בכתיבתה של יצירה מקורית.
בלימודי התואר הראשון מתוודעים הסטודנטים ליצירות וליוצרים מן העת החדשה והעכשווית, לספרות ההשכלה והחסידות, לספרות ימי הביניים ולפיוט הארץ-ישראלי הקדום, לספרות המדרש והאגדה, וכן לספרות היהודית שנכתבה ביידיש, בלאדינו וביהודית ערבית. הם מכירים באופן מעמיק תאוריות בחקר הספרות, סוגות ספרותיות ותהליכים בספרות העברית לדורותיה. במחלקה פועלים זה לצד זה המרכז ליידיש ע"ש רנה קוסטה והמכון לחקר הלאדינו ע"ש סלטי, ובהם אפשר להתמחות בתחומי הלשון, התרבות והספרות.
טעימה ממגוון הקורסים שלנו: קריאה מגדרית בשירה העברית: רחל, זלדה ואחרות; ספרות הילדים העברית: לוין קיפניס, מרים ילן שטקליס וסופרי ילדים אחרים; הלשון הפיגורטיבית בשירה העברית החדשה, ספרות יידיש בראינוע ובקולנוע; הקול הנשי בסיפורי התלמוד; סיפורי רבי נחמן מברסלב; משלי חיות מימי הביניים, שירת חול ספרדית, פיוט, מדעי הרוח הדיגיטליים בשירות חקר הספרות העברית ועוד.
את סדנאות הכתיבה שבמחלקה, מנחים משוררים וסופרים מובילים בישראל, ובהם, המשורר פרופ' מירון איזקסון, המשוררת ד"ר סיון הר-שפי והסופרת גלית דהן-קרליבך.
אנשי הסגל שלנו מעודדים את תלמידיהם להמשיך ללימודים מתקדמים לתואר שני ולתואר שלישי, מכשירים אותם לקריאה ביקורתית של ספרות תאורטית, מקנים להם כלי מחקר לפיתוחה של חשיבה מחקרית שיטתית ומלווים אותם בכתיבת עבודות המחקר.
טעימה ממגוון המחקרים שנערכים במחלקה: עריכת מהדורה חדשה לספר "ליקוטי מוהר"ן" על בסיס כתבי-יד ואבחנה בין כתיבתו של ר' נחמן מברסלב לזו של תלמידו ר' נתן מנמירוב; חקר הספרות העברית מימי הביניים בספרד: משלי שועלים לברכיה הנקדן , בן המלך והנזיר ושירה בספרד הנוצרית ובפרובנס; היבטים אוטוביוגרפיים בסיפוריו הקצרים של יוסל בירשטיין; השפעתו של עולם החסידות על פסיכואנליטיקאים, סופרים ומיסטיקנים ליצירת דימויים מקוריים ותובנות חדשות; תולדות נוסח הקבע של ברכת המזון, על פי אוסף מקיף של 600 קטעי גניזה, המתעדים את נוסח התפילה; עריכת מהדורה מדעית שלמה ומבוארת לפיוטיו של שלמה הכהן; יצירתו הרב תחומית של חזי לסקלי, ייצוגי השבת בשירה ישראלית עכשווית; ספרות העלייה של שנות ה-90 מברית המועצות לשעבר, ברוסית ובעברית.
במחלקה פועלת מגמה לכתיבה יוצרת בתואר שני ללא תזה, מגמה לספרות חסידית בתואר שני עם תזה וללא תזה, ומגמה לספרות יהודית-רוסית בתואר שני עם תזה וללא תזה - יחידה מסוגה בישראל.
רבים מהבוגרים ומהבוגרות שלנו פרסמו ספרי שירה ופרוזה, שזכו לביקורות נלהבות, ורבים אחרים קיבלו מענקי מחקר תחרותיים ועוסקים במחקר ובהוראה במערכת החינוך ובמסגרות שונות באקדמיה.
פרקים מתולדות המחלקה לספרות עם ישראל
מתוך הספר 'פירות האילן' אלבום היובל הראשון, אוניברסיטת בר אילן, רמת גן, 2008, עמ' 29.
תמונות מחיי המחלקה לספרות עם ישראל באדיבות פרופ' יהודה פרידלנדר
תמונות מקבלת תואר ראשון - חנוכה, תשכ"ד
פרופ' יהודה פרידלנדר מברך בשם הבוגרים
קבלת תואר שני - תשכ"ה
קבלת תואר שלישי - תשכ"ט
פרופ' קניגסבוך, פרופ' לוז, ופרופ' פרידלנדר
חתונת בתו של פרופ' קורצווייל
אזכרה לפרופ' קורצווייל - סתיו תשל"ג
דוד שחר בפרס ניומן - תשמ"ח
הענקת פרס ניומן לשולמית לפיד
הענקת תואר ד"ר - לפרופ' תמי וולף-מונזון
- תאריך עדכון אחרון: 17/02/2022