Placeholder Image

פרופ' יוסף בר-אל ז"ל

קורות חיים

פרופ' יוסף בר-אל (1930 - 2003)

נולד בעיירה סוליצה שברומניה. המשפחה עשתה את שנות מלחה"ע ה-2 בעיר בוטושאן. לאחר המלחמה עברה המשפחה לבוקרשט, שם עבד יוסף בתיאטרון היידיש הממלכתי, עד שעלה ארצה בשנת 1951.

את לימודיו האקדמיים התחיל בחוג לספרות עברית באוניברסיטת תל-אביב. בשנות ה-60 יצא לשליחות חינוכית לקנדה וניהל בית ספר יהודי ע"ש י"ל פרץ בוויניפג. במקביל השלים את לימודי הדוקטורט בסמינר המורים היהודי (JEWISH TEACHERS' SEMINARY) בניו-יורק. הדוקטורט שלו עסק בספרי האיגרות.

אחרי חזרתו ארצה שימש מרצה במשך שנים ארוכות באוניברסיטת בר-אילן, וכן הרצה כאורח באוקספורד ובניו-יורק. בשנת 1989 ניהל סמינר למורי יידיש במוסקבה. בשנת 1991 התמנה לראש המרכז ללימודי יידיש ע"ש רנה קוסטה ומילא את התפקיד עד צאתו לפנסיה בשנת 1997.

מחקריו עסקו בעיקר בתחומי ספרות יידיש הישנה והתרבות העממית (פולקלור) ביידיש. בתחומים אלה הוציא שורה ארוכה של מאמרים, גלוסרים, מילונים וספרים. הבולטים שבפרסומיו הם: מילון רב חשיבות שעינינו הטרמינולוגיה ביידיש בספרי שו"ת בימי הביניים, מלון יידיש עברית לשו"ת גדולי אשכנז (1977), מהדורות מדעיות לספרים לשון זהב ליוסף מרשן (1978) וריח ניחוח ליואל סירקיש (1979), וכן ספר פתרונות רש"י (1992) העוסק במילים הלועזיות שבפרוש המפורסם. בתחום הפולקלור פרסם פרופ' בר-אל את ספר הצימוקים (1989) ומילי דעלמא (1980) המכילים אוצר שלם של מאמרים ופתגמים. ספרו האחרון של פרופ' בר-אל, די שירה פון יעקב פרידמן (1996), עסק בשירת המשורר יליד רומניה יעקב פרידמן.

תאריך עדכון אחרון : 04/12/2022