פרס עקביהו

פרס עקביהו – מידע כללי

יצחק עקביהו נולד בעיר ברסלאו בגרמניה בי"ז באייר תרע"ג (24.5.1913), ועלה לארץ בשנת 1939. למד מספר שנים באוניברסיטה העברית  בירושלים. משנת 1944 החל לעבוד כמורה בבתי ספר תיכוניים, ובראשית שנות הארבעים היה חבר בחוג "גליונות" של המשורר יצחק למדן, והשתתף בקביעות בכתב העת. ספרי שיריו: מראה ושיח (תשי"ב), מנגינת חצות (תשכ"א), התרת נדרים (תשכ"ג), שירי קל וחומר (תשל"ו) ועוד.

התפרסם בתרגומיו מן השירה הגרמנית בעיקר משירי ריינר מריה רילקה (תשל"ח) ומשירי גיאורג טראקל (תש"מ). תרגומו להנרי מישו (בארץ המאגיה 1965), נחשב לתרגום מופת מן השירה הצרפתית.

בתחום המחקר קנה לו מוניטין בעיקר בחקר השירה העברית משנות החמישים והשישים. התמסר במיוחד לחקר שירת ש' שלום: ספרו: נוגע בלב העולם (תשנ"ב).

היה תושב העיר חיפה, וייסד קרן להענקת פרס כספי מכובד לספר שירים עבריים או  ספר עברי מתחום הביקורת הספרותית. הפרס נקרא "פרס יצחק עקביהו לשירה ולביקורת", ומוענק באוניברסיטת בר אילן במחלקה לספרות עם ישראל ע"ש יוסף ונחום ברמן.

מקבלי הפרס עד כה:

המשורר יעקב אורלנד (2000)

מבקר הספרות מרדכי שלו (2002)

המשוררת נעמי שמר (2003)

פרופ' זיוה שמיר (2004)

המשוררת דליה רביקוביץ (2005)

פרופ' דן מירון ועליזה טור מלכא (2006 )

פרופ' בנימין הרשב (2007)

פרופ' בנימין הרשב (הרושובסקי) (2008)

המשורר נתן זך (2009)

החוקרת פרופ' חנה קרונפלד, אוניברסיטת ברקלי, ארה"ב (2010).

החוקר והמתרגם דוד וינפלד (2011).