תואר שלישי

 

תואר שלישי המחלקה לספרות עם ישראל מכשירה את סטודנט התואר השלישי לחשיבה מחקרית עצמאית, להעמדת מחקר מקורי ובעל חידושים ולתרומה משמעותית לידע הקיים בתחום נושא הדיסרטציה שהוא כותב. מסלולי מחקר לקראת התואר השלישי מעניקים לתלמידי המחקר אפשרויות מגוונות להתמחות בספרות העברית החדשה והעכשווית, בספרות העברית של ימי הביניים ובספרות הקדומה. כמו כן מקיימת המחלקה מדורי התמחות במרכזים מיוחדים בספרות בלשונות היהודים, יידיש ולאדינו, ומאפשרת כתיבת מחקרים ביצירה הספרותית שבערבית-יהודית. תחומי התמחות

1 . ספרות עברית חדשה וקדם חדשה מסלול זה מכשיר את תלמידי המחקר לכתיבת מחקר על סוגיות פואטיות, אסתטיות והיסטוריוגרפיות הקשורות ביוצרים מן הספרות העברית החדשה שפעלו בגולה ובארץ ישראל. המסלול מכשיר את תלמידיו גם לכתיבת מחקרים בסוגיות פואטיות כלליות הקשורות במגמות מרכזיות של המודרניזם והפוסט-מודרניזם בספרות העברית )זרמים אסתטיים ופואטיים, מגמות סגנוניות, כיוונים פילוסופיים ואידיאולוגיות חברתיות ופוליטיות(. תלמידי המחקר במסלול זה מתמחים בתיאוריות עדכניות של השיח הביקורתי העכשווי, בתיאוריה של ספרות מודרנית ופוסט-מודרנית ובקריאת טקסטים עיוניים של מחקרים בין-תחומיים.

2 . הספרות החסידית מסלול זה מכשיר את תלמידי המחקר בתחום הספרות החסידית במאות השמונה עשרה והתשע עשרה, ופורש את התפתחות היצירה החסידית לתקופותיה ולסוגותיה השונות. הספרות החסידית נלמדת כבעלת איכויות פואטיות ייחודיות, ומשלבת לימוד ומחקר רב-תחומי, הכולל היבטים רעיוניים והגותיים בסיפורת החסידית. הדגשת הערכים הפואטיים והאסתטיים נעשית באמצעות שיח ביקורתי עדכני בצד מחקר קלאסי טקסטואלי וספרותי. במסלול זה ניתנת אפשרות לחקור את הרנסנס החסידי המתרחש בימינו, ואת יצירות הספרות החסידיות שנכתבו במאה העשרים ובראשית המאה העשרים ואחת, הן במסגרת החברה החסידית המסורתית, הן במסגרת 'העידן החדש' )ניואייג'( והתנועות הניאו- חסידיות בנות זמננו. הקתדרה לחסידות על שם שניידרמן תומכת במחקרים בתחום זה.

3 . השירה, הפיוט והסיפורת בימי הביניים מסלול זה כולל את חקר השירה והפיוט למרכזיהם ולתקופותיהן: הפיוט הארץ-ישראלי הקדום, הפיוט הקדום במזרח, שירת ספרד- קודש וחול, השירה העברית באיטליה ובאשכנז, השירה והפיוט בפרובאנס והשירה העברית בצפון אפריקה ובארצות האסלאם. עוד כולל המסלול את חקר הסיפורת העברית בימי הביניים לסוגיה וכן המקאמה ובנות סוגה, הספרות ההיסטוריוגרפית, ספרות המשלים העברית וכיו"ב.

4 . אגדת חז"ל: מדרש ומעשי חכמים מסלול זה מכוון את תלמידי המחקר אל עיון ספרותי במדרש ובאגדת חז"ל לסוגיה ומציע קריאות חדשות בטקסטים עתיקים. לימוד התחום נעשה מתוך שילוב מתודות וגישות ספרותיות והרמנויטיות משולבות עם גישות קלאסיות בתחום ספרות המדרש והאגדה.

5 . פולקלור ותמטולוגיה התחום חוקר את הפרוזה העברית לדורותיה בפרספקטיבה של רצף – מן המדרש ועד לספרות ימינו. בתחום זה נלמדות השיטות השונות של חקר גרסאות סיפור, גלגולי מוטיבים, ומעקב אחר תבניות היסוד של הפרוזה היהודית המסורתית ועקבותיה בסיפורת העברית המודרנית והפוסט-מודרנית. החוקרים בתחום זה יהיו סמוכים לעבודת צוות המחקר של פרויקט 'האנציקלופדיה של הסיפור היהודי', הרואה אור במחלקה לספרות עם ישראל באוניברסיטת בר אילן.

6 . ספרויות בלשונות היהודים )יידיש ולאדינו( שני המרכזים הפועלים במסגרת המחלקה – המרכז ללימודי יידיש ע"ש רינה קוסטה והמרכז לחקר הלאדינו ע"ש נעימה ויהושע סלטי מציעים מסלולי מחקר בספרות בתרבות יידיש ולאדינו. המרכז ללימודי יידיש: המרכז ללימודי יידיש מכשיר סטודנטים לכתיבת דיסרטציה לתואר שלישי בספרות יידיש, או בספרות עברית במגעיה עם ספרות יידיש. סטודנט הבוחר במסלול זה יקבל הכשרה לשונית שתביא אותו לשליטה מחקרית בשפת יידיש: קריאת טקסטים ספרותיים ומדעיים בלשון זו וכתיבה על ספרות יידיש. במסגרת ההכשרה לתואר שלישי נכתבים מחקרים על יידיש קמאית של המאות השש-עשרה והשבע-עשרה, יידיש מודרנית וספרותה: שירה, פרוזה, מחזאות ועיתונות יידיש וכן על היסטוריוגרפיה של ספרות יידיש.

7. המכון ללימודי לאדינו: המכון ללימודי לאדינו מציע לתלמידיו מסלולי לימוד בין-תחומיים של ספרות לאדינו ולשונה בפזורות השונות ובתקופות שונות, בתחום הספרות מן המסורת שבעל-פה ובתחום חקר הספרות הכתובה לזרמיה ולסוגיה. תלמידי המרכז פעילים בפרויקטים מחקריים המותאמים לרקע הלימודי של הסטודנט ולתחומי התעניינותו, וזאת כדי לאפשר שילוב רב-תחומי במחקר הלאדינו, ספרותה ותרבותה. מלגות לימוד ייחודיות עומדות לרשותם של המתעניינים.

 

לקבלת פרטים נוספים ניתן לפנות למחלקה בטלפון 5318235-03 E-mail: Hebrew-literature.dept@biu.ac.il http://www.hebrewlit-biu.com

 

הנחיות להפקדת עבודת גמר לתואר שלישי

http://lib.biu.ac.il/node/1355